Alles begon, ongeveer 150 jaar geleden, in Napels. Beide kanten van mijn overgrootouders waren in de voedingswereld. Als veeboer en visser besloten mijn overgrootvaders om verschillende “supermarkten” te openen in de Amalfitaanse kust: Sorrento, Positano, Amalfi, Ravello en Castellamare di Stabia. In deze tijd waren de hoofdproducten: vis, vlees en deegwaren.

Sorrento antica

Beiden hadden kinderen, waaruit een nieuwe generatie voortkwam, namelijk mijn ouders, Nicola Gambardella en Maria Esposito.
Door de verwoestende tweede wereldoorlog zijn beide families alles verloren. Maria en Nicola hebben toen steun bij elkaar gevonden om een nieuwe zaak te starten, een traiteurszaak.

1955_grijs

In de jaren ’60 richtte mijn vader in het hartje van Sorrento de herberg Splendid op. Dankzij het grote succes kwamen er steeds meer gasten en ontstond het idee om de gasten de mogelijkheid aan te bieden om ter plaatse te eten. Na de verbouwingen werd Splendid al gauw een hotel. Dit familiebedrijf werd een groot succes, maar naar aanleiding van mijn moeder haar ongeluk en de op vroege leeftijd vastgestelde ziekte van Parkinson, waren mijn ouders na enkele jaren genoodzaakt het hotel te verkopen.

 Dankzij de jaren ervaring bij mijn ouders en door mijn letere opleiding in verschillende hotels en cruiseschepen, besloot ik in ’80 mijn eigen restaurant te openen, ‘Il Giorgio V’ werd geboren. Het werd onmiddellijk een groot succes in Sorrento. Naast mijn culinaire passie, kwam hier mijn passie voor wijn ten volle uit. Na ongeveer 5 jaar, besloot ik met mijn vrouw, Yolande, te verhuizen naar België, waar we een nieuw restaurant, ‘Peppe Italia’ , startten in de Galerie Bourdon te Gent.

1988_grijs

Destijds was het niet gemakkelijk om artisinale Italiaanse delicatessen te vinden in België, de markt werd echter gebombardeerd met massaproductie van deze goederen. Zo besloot ik een import-export bedrijf te lanceren, ‘La Favorita’. Dit bedrijf groeide uit tot één van de drie grootste importbedrijven van Italiaanse producten in België. 

1994_grijs

Doch wouden mijn vrouw en ik de Italiaanse gastronomie en delicatessen dichter bij de klanten brengen. Zo openden wij in 1992 een traiteurzaak, ‘Favorita’ , in Wondelgem. Hier begon alles in de Botestraat nr. 1. Deze kleine winkel werd al snel een referentie voor velen. Na 6 maanden besloten we de groothandel over te laten om ons 100% te investeren in de traiteurszaak.

1992_grijs

 Zo werden er pizza’s gemaakt, alsook verschillende pastagerechten, antipasta… Natuurlijk ging dit gepaard met verschillende typische producten en wijnen. La Favorita kende een buitengewoon succes waardoor de winkel al snel te klein werd. Met als gevolg dat de winkel verhuisde naar de hoek van de Botestraat en de Vroonstalledries, het pand was namelijk driemaal groter.

1995_grijs

Het oude pand werd omgevormd in een wijnwinkel, ‘Enoteca Selezione Favorita’. Met meer dan 700 etiketten, gaande van schuimwijnen tot likeuren, werd deze winkel één van de grootste wijnwinkels in het Gentse.

1996_grijs

Enkele tijd later kwam het winkelpand naast de Enoteca vrij en we besloten deze aan te kopen om een oude droom waar te maken: ‘ Risorante Caruso’. Ook dit werd op korte tijd een groot succes.

Op 63-jarige leeftijd besliste ik, samen met mijn vrouw,  om het rustiger aan te doen en om samen met onze zoon een “ervaring” te maken van de Italiaanse keuken en producten.
Met Peppe’s Wine Cellar proberen we steeds authentieke Italiaanse producten aan te brengen aan onze klanten.

heden_grijs