Spumante of Prosecco ?

Spumante of Prosecco ?

Bubbels geven altijd een feestelijk gevoel en worden door allen geaprecieerd. Doch is het soms moeilijk de geschikte fles te kiezen.  
Wat is nu precies het verschil tussen Prosecco en Spumante ?

Prosecco is een witte DOC (Denominazione di Origine Controllata) of DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) wijn. Dit betekent dat het aan drie voorwarden moet voldoen. Ten eerste het mag enkel in een aantal zones in Veneto en in Friuli Venezia Giulia geproduceerd worden. Ten tweede het mag enkel met Glera, Verdiso, Pinot Bianco, Pinot Grigio of Pinot Nero druiven geproduceerd worden.Tenslotte mag het enkel geproduceerd worden volgens de Charmat methode, waarbij de wijn een tweede fermentatieproces doormaakt in inox vaten aan gecontroleerde druk en temperaturen.
Prosecco leent zich perfect voor het maken van cocktails, zoals Bellini en Aperol Spritz.

Spumante is eerder een wijncategorie van wijnen die bij de opening van de fles bubbels produceren.  Deze ontstaan door de aanwezigheid van  koolstofdioxide dat zich gevormd heeft gedurende het fermentatieproces. Spumante kan in alle streken geproduceerd worden, uit om het even welke druivensoort en zowel volgens de klassieke methode (methode champenoise) als volgens de Charmat methode. Er bestaan er verschillende varianten: extra dry, brut en extra brut. Deze termen wijzen op de zoetegraad van de wijn.
Van Lombardia tot Sicilia is het aanbod zeer groot !