Panettone…een eeuwenlange traditie !

Panettone…een eeuwenlange traditie !

Kerstmis zonder Panettone is ondenkbaar in Italië. Ooit begonnen als een lekkernij voor de gegoede burgerij van Milaan, groeide het in de twintigste eeuw uit tot het traditionele kerstgebak bij uitstek. Het origineel recept zou al meer dan vijfhonderd jaar oud zijn.

Over de precieze oorsprong van de naam doen verschillende legendes de ronde. De meest romantische, vertelt over de liefde tussen Ughetto, valkenier van de hertog, en Adalgisa, dochter van een Milanese bakker, Toni. Ughetto was zo verliefd dat hij besliste in de bakkerij te gaan werken om zijn geliefde en haar vader te helpen. Daar bereidde hij een luchtig en zoet brood met rozijnen en gekonfijte vruchten. Dit werd ineens een groot succes bij de klanten van de bakkerij die van ver kwamen om de ‘Pane di Toni’, Toni’s brood, te kopen.

In de loop der jaren groeide de Panettone uit tot een traditionele lekkernij, met lokale varianten in smaak en vorm. Deze verspreidde zich over heel Italie en wordt vandaag wereldwijd geexporteerd.

Een leuk geschenk voor wie iets lekkers wil geven rond Kerst. Heerlijk bij het kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, of met een glaasje spumante. Panettone is ook een heerlijk nagerecht, dat met slagroom, ijs of een glaasje Limoncello kan geserveerd worden.

Dit jaar bieden we naast de klassieke versie ook de varianten met Grappa, pistachenoten en chocolade, allen op artisanale wijze klaargemaakt !